Blogopmaak

Omgaan met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

De laatste jaren is de aandacht voor grensoverschrijdend gedrag op de werkplek, met inbegrip van seksueel grensoverschrijdend gedrag, aanzienlijk toegenomen. Dit is deels te danken aan de opkomst van de #metoo-beweging. Deze bewustwording heeft positieve effecten gehad, waarbij collega’s zich meer bewust zijn geworden van persoonlijke grenzen en ongewenste interacties. Toch blijft de vraag hoe professionele organisaties dit bewustzijn kunnen omzetten in beleid dat daadwerkelijk een veilige werkomgeving garandeert, en vermijdt dat er een angstcultuur ontstaat.


Grenzen en subjectiviteit

Het begrip ‘grensoverschrijdend gedrag’ is subjectief. Wat voor de ene persoon als normaal wordt beschouwd, kan voor een ander als ongepast of zelfs schokkend worden ervaren. Een ogenschijnlijk onschuldig gebaar, zoals een aanraking op de schouder, kan door de ene persoon worden opgevat als vriendelijk, terwijl de ontvanger dit als een inbreuk op zijn of haar persoonlijke grenzen kan ervaren. Het is van essentieel belang dat we in staat zijn om dergelijke situaties open en respectvol te bespreken.

Het gebrek aan heldere definities van grensoverschrijdend gedrag maakt het echter lastig om gedrag in strikte regels te vatten. Mensen hebben verschillende opvattingen over wat acceptabel is en wat niet, waardoor consensus moeilijk te bereiken is.


Lees meer.


8 tot 12 procent meer verdienen voor horecapersoneel
22 dec., 2023
Grote groep krijgt verhoging in horeca
ga wandelen tijdens je pauze
22 dec., 2023
Ga wandelen tijdens je pauze
Share by: